De cultuur in uw organisatie heeft invloed op de sociale veiligheid. Is de cultuur open en spreken mensen elkaar aan? Of is de cultuur dat mensen over elkaar praten in plaats van met elkaar?
Het is belangrijk om met elkaar af te spreken wat de norm in uw organisatie is. Wat is sociale veiligheid eigenlijk? Moet je je altijd veilig voelen op je werk? Kan de sociale veiligheid van de ene collega haaks staan op de sociale veiligheid van de andere collega? Welke verantwoordelijkheid heeft eenieder om bij te dragen aan een sociaal veilig werkklimaat in de organisatie? We zien vaak dat een gesprek over bovenstaande vragen bijdraagt aan een meer gemeenschappelijke norm over welk gedrag wel/niet aanvaardbaar is. Het draagt bij aan een cultuur waarin praten over gedrag meer gangbaar wordt. Een belangrijke stap tussen ‘niets doen’ en melden, waarmee de sociale veiligheid wordt vergroot.
Heeft u zich weleens afgevraagd of collega’s zich veilig voelen in uw aanwezigheid? Bij sociaal onveilige situaties zijn vaak drie rollen: slachtoffer, omstander en ‘dader’. Deze rollen kunnen door elkaar heen lopen.
Uit onderzoek komt naar voren dat het gedrag van leiders sociale veiligheid bevordert maar ook verkleint. Ethisch leiderschap is dan van belang. Het gaat om het tonen van voorbeeldgedrag; het expliciteren van dilemma’s en keuzes; het consequent bespreekbaar maken en handhaven van afspraken over sociale veiligheid en het integer omgaan met macht.
Om de norm te bepalen en ethisch leiderschap te bevorderen bieden wij onder andere de volgende diensten en producten aan:
- Dialoogsessies over normstelling
- Training Ethisch leiderschap
- Training Verantwoordelijkheid en Professioneel gedrag
