Menu Sluiten
 

Praktische wijsheid

Foto van Roos

Roos van den Born

“Een moreel kompas, weten wat het juiste is om te doen in concrete situaties waarin het erom spant, is de kern van het vakmanschap. Dit vakmanschap heeft ruimte nodig, een vrije ruimte om samen met anderen te onderzoeken en de dialoog aan te gaan. Deze ruimte kan worden gevoed door nieuwe inzichten en ervaringen, b.v. uit de filosofie, ethiek en kunst. Wat mij drijft in mijn werk is het samen met mensen terugbrengen van vraagstukken of dilemma’s naar de essentie. Ik doe dit door mensen te ondersteunen in situaties waar het schuurt, situaties waarin het belangrijk is het goede te doen, maar waarin je je afvraagt ‘wat is het goede?”

Roos studeerde Filosofie en Sociale psychologie. Daarnaast rondde ze een MBA af. Ze heeft in uiteenlopende veranderrollen gewerkt (HR-directeur, verandermanager) in diverse branches (zorg, overheid, bedrijfsleven).

Foto van Anke

Anke van ’t Hof

Als actrice heb ik me naast voorstellingen ( o.a. Koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje) vanaf 1987 ingezet in trainingen en coachingstrajecten ( overheid, zorg, finance, defensie, onderwijs etc ). Ik heb op het gebied van het trainen van vaardigheden alle modellen gezien en er met liefde en plezier handen en voeten aan gegeven. Blijft vanzelfsprekend erg belangrijk. Ik heb echter gemerkt dat het de Kleren van de Keizer worden, als de morele bodem eronder niet stevig is. Dan schiet het zijn doel voorbij.

‘Tijd is geld. De huidige tijd raast door. Effectief rust nemen, de ruimte creëren om met elkaar in gesprek te gaan over de motivatie waarom we doen wat we doen, levert kwaliteit en tijd en geld op. Zowel thuis als op het werk. Elkaar horen. Zonder oordeel. Met als resultaat dat de gewenste vaardigheden gebed zijn in een dieperliggend moreel systeem, waarin eenieder zich herkent. Op alle niveaus binnen de organisatie. De samenleving. En thuis. Wat we willen is elkaar verstaan en samen de doelen bereiken die we ieder voor zich autonoom voor ogen hebben’.

Foto van Anne-Marie Harmsen

Anne-Marie Harmsen

“Ik geloof in leiderschap. Leiderschap is een fantastisch en moeilijk vak. Leiderschap gaat niet vanzelf en moet samen ontwikkeld worden. Er is geen goede leider zonder de lessen van het team en geen goed team zonder de goede lessen van de leider. Ik geloof in orde en structuur, in duidelijkheid over wat van iedereen verwacht wordt. Pas dan kan vrijheid in handelen gegeven worden en beoordeeld worden op het behalen van de doelen. Vanuit een bedrijfskundige blik werk ik als interim-directeur en consultant al vele jaren in organisaties die in verandering zijn door fusie, overname, reorganisatie, etc”.